Michael

Michael

onsdag den 13. november 2013

Min yndlingsforlægger udgiver min yndlingsbog digitalt


Nu findes ”Dyrk ikke natten” også som e-bog. Det krævede lige noget tilløb at finde ud af hvordan man gør det, men det viste sig faktisk at være lettere end vi havde regnet med. Men nu har Anne Mette lagt den op på både Saxo og Go Publish. Og der er rigtigt mange ting der er fornuftigere med e-bogen. Saxo tager f.eks. kun 30% af salget, mens boghandlerne gerne vil ha 50% af salget. Man har ikke nogen trykkeomkostninger, så det løber hurtigere rundt.

Set fra et forlags synspunkt – og nu taler jeg altså om vores forlag – er det fantastisk at man kan få lov til at sætte prisen ned. Jeg ved selvfølgelig godt at et forlags primære mål bør være at tjene en masse penge, men det er nu engang ikke derfor vi har lavet forlag. Vores primære formål er at få så mange som muligt til at læse bogen – og bagefter kommer så det der med at tjene penge på det. Så det er fedt at kunne sætte prisen ned.

Men der har nu været en barriere for mig alligevel. Personligt er jeg, som så mange andre forfattere, håbløst forelsket i trykte bøger. Det er så fedt at ha en bog i hånden, mærke tyngden og vende siderne. Specielt de gamle i fornemme indbindinger eller med svungne underskrifter fra en hel anden tid. Så tænker man på hvad de tidligere ejere har tænkt dengang de læste den. Men det har også sin charmen at komme hjem med en spritny jomfruelig bog, der knager let når man åbner den.

Så jeg tror ikke jeg havde forelsket mig i e-bogen, før jeg selv skulle til at udgive en af slagsen. Men for mig er det bedste den måde man kan tilpasse teksten på. For når jeg siger at jeg har været forelsket i den fysiske bog, så taler jeg jo om de smukke af slagsen, men forbigår behændigt at komme ind på at den udgave jeg har af ”Raskolnikov – synd og bod” (ikke ”skyld og straf” som i de senere oversættelser), godt nok er fin og fra 1913 – men også håbløst irriterende at læse i, fordi bogstaverne er små og trykt i to spalter.

Jeg har også bunker af små fede paperback udgaver af bøger, der burde være høje og flotte, men som nærmest ser ud som om de skrumpet i vask for at spare på papiret.  Alle dé bøger, ville jeg faktisk hellere have i en e-bogs udgave, så kunne bogreolen indeholde dem jeg vælger at læse igen og igen, i alle de smukke trykte udgaver. Paperback udgaverne med den lille skrift, kan til gengæld med stor fornøjelse læses som e-bøger. Her kan man nemlig skalere teksten, trække benene op under sig og få en langt bedre læseoplevelse. Man behøver ikke engang en læselampe, og så sker der heller ikke noget ved at man eventuelt har glemt sine læsebriller. Man kan faktisk helt undvære dem, når man sidder der i toget – eller hvor man nu er.

I mit soveværelse står alle de fysiske bøger i kasser for enden af sengen.
E-bogen derimod ligger på en lille stick i min skrivebordsskuffe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar